Spookfacturen en domeinnaam-kletspraat

Met enige regelmaat krijg ik vragen over vage facturen waarin verzocht wordt te betalen voor een domeinnaam en bijbehorende service waarvan mijn klant niet weet wat het is. Is het een spookfactuur? Heel erg vervelend voor mijn klant; vaak is het allemaal al ingewikkeld genoeg namelijk. Wat is hosting, wat is registratie? Betaal je apart voor e-mail etc?

 

Dan is het ook niet zo verwonderlijk dat men niet meteen weet wanneer er sprake is van een spookfactuur. De meeste van deze facturen die ik zie zijn afkomstig van NL Domein Host. Bovenaan staat duidelijk “Factuur” maar wanneer je de kleine lettertjes onderaan de pagina * leest zul je zien dat het om een “aanbieding” gaat die wanneer deze betaald wordt in opdracht gaat.

 

* Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging . Mocht tijdige betaling uitblijven vervalt onze dienstverlening en verblijft de domeinextentie opkoopbaar voor derden.

 

NIET BETALEN DUS!

 

Mijn tips om te voorkomen dat je een spookfactuur per ongeluk betaald:

  • Betaal nooit klakkeloos een factuur omdat je denkt: “dat zal er wel bij horen dan”.
  • Kijk goed naar de omschrijving in de factuur. In het geval van NL Domein Host staat over het algemeen een vage omschrijving waarbij de betreffende domeinnaam niet wordt genoemd.
  • Lees de kleine lettertjes!

En onthoudt: Liberty laat nooit facturen uit naam van een ander bedrijf of leverancier sturen tenzij nadrukkelijk anders afgesproken. Twijfel je? Stuur de factuur even naar me door, dan kan ik je adviseren over de echtheid.

En domeinnaam-kletspraat?

…en verblijft de domeinextentie opkoopbaar voor derden.” staat in de spookfactuur omschreven. Ook dit is een slinkse manier om je geld af te troggelen.
Wat is een extentie? Dat is waar je domeinnaam op eindigt. In Nederland is dit meestal .nl. Maar je kunt domeinen met vele verschillende extenties registreren. Denk aan .com, .net, .eu, etc.

Jouw website heet bijvoorbeeld mijnprachtigebedrijfinmeppel.nl. Via een telefoongesprek word je verteld dat deze domeinnaam door iemand is aangevraagd, eindigend op .com, maar dat deze verkopende partij zag dat jij al eenzelfde domeinnaam eindigend op .nl op je naam hebt staan en daarom zijn ze zo vriendelijk je hierover in te lichten. Ze bieden je de kans om het domein te kopen “voordat de ander het doet” en vragen er een fors bedrag voor. NIET DOEN!! Een .nl domein is al vanaf ca. € 10,00 per jaar te registreren. Je kunt eenvoudig online opzoeken of de betreffende domeinnaam inderdaad nog vrij (hier bijvoorbeeld) is en hem zelf registreren. Natuurlijk mag je mij hiervoor ook vragen.

Ik help je graag!