Magento 1 migreren? – Ik adviseer WooCommerce!

Magento migratie –  de ervaring van een e-commerce specialist

Nu het alweer een tijd geleden is dat de ondersteuning van Magento1 is gestopt is het tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we zeggen over de opvolger van Magento1, Magento2? En kiezen we nog steeds voor deze voor de hand liggende overstap, of is er een andere, misschien wel betere, optie?

Oorspronkelijk ging ik steeds uit van de voor de hand liggende migratie van Magento1 naar 2, en ik heb eerlijk geprobeerd enthousiast te blijven over Magento. Per slot van rekening hebben mijn klanten en ik heel wat jaren met plezier deze e-commerce software gebruikt.
Maar de nieuwe versie valt me tegen. En ik zal je vertellen waarom.

Laten we beginnen met de pluspunten van Magento2, want die zijn er wel degelijk:

  • Het backend ziet er veel beter uit, moderner en overzichtelijker
  • Het standaard theme werkt prima out of the box.
  • Lightspeed en GtMetrix tests (die onder andere de snelheid van de site meten) geven goede resultaten zonder al te veel optimalisatie werk
  • Eenvoudig mobile first werken
  • Backend is voor de gebruiker goed te gebruiken en te lezen

De nadelen van Magento 2

Er kleven een aantal nadelen aan Magento2 pakket die wat mij betreft zwaar wegen: 

  • Tegen mijn verwachting in is de installatie van de software eerder ingewikkelder geworden dan eenvoudiger. Waar de oude versie via FTP goed te installeren was vereist Magento2 diepgaande kennis van SSH, de meeste werkzaamheden moeten via de terminal worden uitgevoerd waarbij steeds alle indexen en caches geleegd moeten worden om de werking te testen en uit te voeren. Een tijdrovende bezigheid.
  • Bij het uitbreiden van de bestaande functionaliteiten moet er ontzettend veel tijd worden besteed aan debuggen. Elke nieuwe toevoeging veroorzaakt problemen en waar bij andere software de site kan blijven draaien terwijl het probleem verholpen wordt is Magento2 meteen volledig uit de lucht. Een klein probleem zorgt er dan dus ook voor dat je meteen downtime ervaart.
  • De installatie manager die bij het Magento 2 pakket hoort is moeilijk uit te voeren door de vele foutmeldingen, enige optie die dan resteert is weer via de terminal installeren.
  • Het blijft een zwaar pakket waarbij je niet onder bijpassende zware hosting uit komt. Een kostenpost, zeker voor kleine en middelgrote webshops valt het te bezien of dit opweegt tegen de baten.
  • Serververeisten zijn zwaar en kosten terugkerend werk om een stabiel draaiende site te garanderen.

Magento 2: duur in bouw en onderhoud

Een goede webshop in Magento 2 is uiteraard mogelijk, maar houd er dan rekening mee dat de kosten voor niet alleen de bouw van de website, maar ook voor het terugkerende onderhoud van het Magento2 pakket hoog zijn. Hetzelfde geldt voor de hosting, je komt hier niet weg met een standaard pakket maar zult voor een (managed) pakket in de hogere prijsklasse moeten kiezen. Kies ook vooral niet het goedkoopste bureau maar een bureau wat bewezen ervaring heeft in bouw en onderhoud van Magento shops. Vraag vooraf een zo uitgebreid mogelijke offerte en vergeet niet te vragen naar de kosten voor het onderhoud en de hosting. Ook voor ogenschijnlijk eenvoudige updates zul je een bureau in moeten schakelen.

Migreer Magento naar WooCommerce!

Een perfect alternatief voor je zware Magento shop is WooCommerce. Ik heb voor meerdere bedrijven inmiddels succesvol een migratie van Magento1 of Magento2 naar WordPress met WooCommerce uitgevoerd. 

Voor mij als ontwikkelaar is dit pakket veel eenvoudiger te bewerken en van maatwerk te voorzien. De meeste plugins die (al dan niet tegen betaling) zijn te installeren zijn vaak lichtgewicht en worden vrij consequent van updates voorzien. Voor de eindgebruiker betekent dit dat updates vaak zelf zijn uit te voeren, of automatisch, zonder tussenkomst van het e-commerce bureau.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is net als Magento een open source pakket wat gratis te downloaden is. In recente jaren is dit pakket van een lichtgewicht pakket (wat ik toentertijd zou adviseren voor kleine shops) uitgegroeid naar een volwaardige partij in e-commerce land.

Voor- en nadelen van WooCommerce

Het enige puntje van aandacht dat ik tot nu toe heb ervaren binnen WooCommerce is de omschakeling die de eindgebruiker moet maken wanneer men gewend is aan Magento. Veel terugkomende vragen over het pakket gaan over het gebruik van de admin. Overigens is dit een kwestie van gewenning. Met een goede uitleg en eventueel een paar aanpassingen is alle data goed te bereiken.

De redenen voor mij om WooCommerce te adviseren:

  • Valt binnen WordPress waardoor het via de (voor velen reeds bekende) backend goed te bewerken en onderhouden is.
  • Stabiele plugins voor bijvoorbeeld de gewenste betaalmethodes (Klarna, Mollie, PayPal etc.)
  • Weinig downtime, eenvoudige updates
  • Grote community waarin op alle vragen een antwoord te vinden is
  • Out of the box themes die gebruik maken van een mooie pagina builder waarmee de eindgebruiker zelf aan de slag kan
  • Overzichtelijk kostenplaatje door stabiele installatie

Wil je meer weten?

Wil je eens van gedachten wisselen of een offerte aanvragen? Maak dan een afspraak!

NEEM CONTACT OP

Heb je een bestaande shop in Magento1 of Magento2 en wil je overstappen? Bekijk dan het migratieplan.

MIGRATIEPLAN

Wil je weten hoe het bouwen van jouw nieuwe shop in zijn werk gaat? Bekijk dan hier mijn werkplan.

WERKPLAN

Deze webshops gingen je voor

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *