Magento 1 naar Magento 2 conversie – Hoe noodzakelijk is deze update?

De conversie van een Magento 1 webshop naar Magento 2 heeft heel wat voeten in de aarde. Dit is geen “gewone” update maar in principe stap je over naar een compleet nieuw systeem. Magento heeft voor deze versie het hele pakket op de schop gegooid, niet alleen het uiterlijk van de admin-area is compleet vernieuwd maar ook de volledige bestandsstructuur. Wat zijn de voordelen en hoe noodzakelijk is deze update?


Het einde van het Magento 1 tijdperk is al lange tijd geleden aangekondigd. Na jaren van patchen en updaten is het simpelweg beter om met een schone lei te beginnen. Zo waarborgt men veilige en moderne shops die op de toekomst zijn voorbereid.

Concreet betekent deze update dat alles wat je in je huidige shop aan functionaliteit hebt herzien zal moeten worden. M.a.w.: Het template, dus hoe je site er uit ziet, de categoriestructuur, producten, afbeeldingen en alle extra geïnstalleerde modules zullen opnieuw moeten worden ingesteld. Je begint eigenlijk gewoon weer bij het begin.

Opbouw van een webshop.

Een website/webshop bestaat veelal uit code die in verschillende script-talen wordt geschreven. Deze talen zijn onderhevig aan razendsnelle ontwikkeling waarbij constant gezocht wordt naar nieuwe methodes om efficienter te werken, maar ook -heel belangrijk- veiligheid te blijven bieden. Wil je een goed werkende site behouden dan zul je deze up-to-date moeten blijven houden.


We onderscheiden een aantal verschillende elementen: de codes die het uiterlijk van de site bepalen (HTML, (s)CSS, PHP), de codes die de functionaliteit van de site aansturen (JS), de codes die de structuur van de site bepalen (PHP, XML) en de grafische elementen (afbeeldingen etc.). Hierbij draait op de achtergrond de database waarin alle data bewaard wordt. Deze database moet, vanzelfsprekend, ook up-to-date, en dus veilig, worden gehouden.

In deze tijd waarin privacy een hot-topic is is een veilige site een absolute must. Dat alleen al is reden genoeg de update uit te laten voeren. 

In de loop der tijd worden de verschillende scripts, los van elkaar, gemoderniseerd. Zo is bijvoorbeeld PHP nu bij versie 7…, een update die inmiddels onvermijdelijk is. Maar wil je deze uitvoeren dan zullen je template en modules ook geschikt moeten zijn voor deze versie. En vergeet vooral ook het uiterlijk van de site niet. Een mooie site is niets waard als deze niet op alle schermformaten probleemloos te bekijken is. Magento 2 en de beschikbare templates en modules zijn geschikt voor alle laatste versies. 

Wat levert de update me op?

Met deze update is je site klaar voor de toekomst. Je kunt je site beter onderhouden qua structuur en veiligheid. En ook de ontwikkelingen binnen de grafische trends zijn beter op te volgen. De site is beveiligd volgens de laatste standaarden en daarmee stel je niet alleen de gegevens van je klanten maar ook de toekomst van je site veilig.

En als ik het niet doe?

Magento 1 is aan het eind van zijn leven. Tot dusver heeft men het nog altijd voorzien van updates en patches maar in de loop van 2019 is dat echt afgelopen. Je site zal niet meteen instorten of stoppen met werken, maar dit zal uiteindelijk wel gebeuren.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op!

Heb je vragen of zou je graag eens met mij van gedachten wisselen hierover? Een adviesgesprek is altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak